Vad gör elevhälsan?
Elevhälsans arbete ska inriktas mot hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande insatser. Dessa åtgärder ska bedrivas på olika nivåer – organisation, grupp och individ. Elevhälsans insatser kan bidra till att belysa både företeelser och strukturer som kan utgöra hälsorisker eller hinder och sådant som främjar elevernas utveckling mot utbildningens mål. Elevhälsan arbetar med alla elevers lärande, och ska bidra till lärandemiljöer som skapar möjlighet till måluppfyllelse.
Vidare ska elevhälsan bidra till att den enskilda eleven får en positiv skolupplevelse och uppnår skolframgång då skolframgångar/lyckanden är avgörande för barns hälsa. Socialstyrelsen (2010) konstaterar att ”negativa erfarenheter i skolan är en betydelsefull länk mellan risker i uppväxtmiljön och psykosociala problem”.
Skolverket (2014) benämner att elevhälsans arbete har till syfte att:
Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Elevhälsan ska enligt förarbeten till skollagen bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. Den har ett särskilt ansvar för att undanröja hinder för varje enskild elevs lärande och utveckling.
Elevhälsan ska också arbeta med mer generellt inriktade uppgifter som rör elevernas arbetsmiljö, till exempel skolans värdegrund, arbetet mot kränkande behandling, undervisningen om tobak, alkohol och andra droger, jämställdhet samt sex- och samlevnadsundervisning.
Svårigheter i skolan kan bero på många olika faktorer, bland annat att miljön och aktiviteterna ställer felaktiga krav på det enskilda barnet. Miljö eller pedagogik bör anpassas så att adekvata krav ställs på barnet och hinder för lärande och utveckling undanröjs. Detta synsätt har stöd i såväl skollagen (2010:800) som Världshälsoorganisationens internationella klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF). Om anpassningarna inte ger önskat resultat kan det vara motiverat att utreda individfaktorer hos barnet. I skolan uppmärksammas och utreds ofta svårigheter som inte varit uppenbara före skolstart. En utredning av ett barn syftar till att förstå barnet bättre och ska göras om det kommer barnet till gagn.
Elevhälsoteamet på Friskolan i Mariestad består av rektorer, specialpedagog, kurator, skolsköterska, skolläkare och psykolog. En samlad elevhälsa skapar förutsättningar för arbetssätt baserade på ökad samverkan mellan den särskilda elevvården, skolhälsovården och det samordnade ansvaret för specialpedagogiska insatser. Arbetet med elevhälsa förutsätter en hög grad av samverkan mellan elevhälsans personal och övriga personalgrupper. Ytterst ansvarig för elevhälsans arbete är rektor.
I socialstyrelsen vägledning för elevhälsan sammanfattas elevhälsans uppdrag utifrån generella och individuella arbetsuppgifter;
Det ingår i elevhälsans generellt riktade arbete att:
• Främja elevers lärande, utveckling och hälsa
• Förebygga ohälsa och inlärningssvårigheter
• Bidra till att skapa miljöer som främjar lärande, utveckling och hälsa.
• Det ingår i elevhälsans individuellt riktade arbete att:
• Bidra till att varje enskild elev ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål
• Undanröja hinder för lärande, utveckling och hälsa.
• Uppmärksamma och på rektorns uppdrag utreda orsaker till inlärningsproblem
• Uppmärksamma och utreda orsaker till skolrelaterad ohälsa
• Bidra med åtgärder och anpassning för varje enskild elev i behov av särskilt stöd